Theobroma ali drevo kakava, v Grščini pomeni ”Hrana bogov”

(theo=bog, broma=hrana)


Kaj je kakav?

Prvo je sadež, ki raste v tropskih krajih in v večini se uporablja za pripravo čokolade, saj ji daje glavni okus.

Odkar so ga prvič odkrili pred vsaj 5000 leti, velja, da je kakav zdravilo, ki se ga uživa med rituali in obredi.

No, kot očitno, še to velja le v plemenih,

pri nas pa predvsem za sladkanje v obliki čokolade ali v prahu za kakav.

Kako se ceremonialni kakav razlikuje od kakava, ki ga poznamo mi?

Ceremonial Kakav se že samo genetsko razlikuje od 99% komercialno dostopnega kakava. Poleg genetike namera uporabe

tega kakava v obredih in slovesnostih korenito spremeni način ravnanja s kakavom od časa trgatve pa vse do skodelice.


Komercialni kakav iz trgovine je v prahu, kar pomeni, da mu je odvzeto kakavovo maslo, kar predstavlja dejansko 50% kakavovega zrna.

To pomeni, da so uničeni številni živi encimi ter zdrave maščob, ki vsebujejo hranilne snovi,

katere podpirajo naše prebavo in absorpcijo kakava. Poleg tega pa še večino subtilnih energijskih lastnosti kakava.


Ceremonialni kakav pa ga dobiš v obliki kocke. Ta nastane s fermentacijo ter sušenjem kakavovih zrn (na soncu ali rahlem ognju).

Ko je ta še topel mu odstranijo lupino in s kamnom drobijo/mesijo tako dolgo, da dobijo pasto, katero lahko nato poljubno oblikujejo.

 Torej, nič mu ni bilo dodano in nič odvzeto. 


Poleg tega pa se razlikuje tudi sama pridelava sadeža kakava, od sajenja, skrbi za drevo, trgatve in vse do tvoje skodelice.

Pri tem je predvsem pomembno, da ljudje, ki sodelujejo pri pripravi tega kakava, so

ustrezno plačani in z ljubeznijo opravljajo svoje delo.

Kakav je močna sveta rastlina, ki nam pomaga odpraviti čustvene blokade, ki nam ne služijo več, najde

odpuščanje v sebi in drugih ter nam pokaže pot naprej, če smo obtičali ali se bojimo narediti potrebne spremembe v življenju,

da bi lahko nadaljevali. Omogoča nam tudi dostop do zataknjenih čustev, pogojev, vzorcev vedenja in

odvisnosti, ki so zakopane globoko v nezavednem, in jih sproščamo v varnem in negovalnem okolju.

Saj ima večjo koncentracijo spojin, ki obnavljajo zdravje in spreminjajo zavest, kot so teobromin, serotonin,

proantocianin, anandamin, metilksantini, triptofan, feniletilamin in mnoge druge, ki ob zaužitju v telesu

povzročijo posebno močan občutek segrevanja srca, kar nam pomaga pri povezovanju s seboj.

Kaj je kakav ceremonija?

je skupinsko ali individualno druženje posvečeno pitju ceremonialnega kakava in poglobitvi vase.

V kaotičnem in stresnem življenju se ustvari prostor za izklop zunanjega sveta in popoln prostor za potovanje vase.

Ceremonialni kakav pijemo, da meditiramo in izrazimo hvaležnost za vse, kar imamo, in vse, kar smo.

Saj ima večjo koncentracijo spojin, ki obnavljajo zdravje in spreminjajo zavest, kot so teobromin, serotonin,

proantocianin, anandamin, metilksantini, triptofan, feniletilamin in mnoge druge, ki ob zaužitju v telesu

povzročijo posebno močan občutek segrevanja srca, kar nam pomaga pri povezovanju s seboj in s svojo skupino. 


Prisluhni in se prepusti kratki BREZPLAČNI meditaciji

Še nekaj besed o ceremonialnem kakavu, ki je na voljo za nakup pri meni,

saj ni čisto navaden ceremonialen kakav.

Na voljo so 4 elementi oz. okusi po 100 g. Mnoge starodavne civilizacije so menile, da so štirje elementi osnova vsega življenja.

Verjeli so, da lahko izkoristimo lastnosti zemlje, vode, ognja in zraka, da obnovimo moč in premagamo ovire.

Zato so v CacaoLabaratory ustvarili štiri mešanice v čast štirim svetim elementom.

Vsak element vključuje ceremonialni kakav z:

ZRAK, prebujanje notranje resnice (dodano: hibiskus in kardamom);

VODA, prebujanje kreativnosti (dodano: koriander in maca);

OGENJ, prebujanje strasti (dodano: črno poper in kurkumo);

ZEMLJA, prizemljevanje (dodano: moringa in chipotle čili).

*100g zadostuje za 3x ceremonialno dozo ali 10-13x kot nadomestek kave*

Pogosta vprašanja

Kako ga pripravit?

Sesekljaj ga z nožem na čim manjše delce in nato vmešaj z vodo ali rastlinskim mlekom.

Vsekakor ne kuhaj v živalskem mleku, ker encimi ne sovpadajo in ne zavri vode na 100°C – idealna temperatura je 50°-70°C,

ker drugače lahko ubiješ vse zdrave encime, maščobe in minerale. Saj se dela v nižji temperaturi, ga je najlažje pripraviti v

blenderju, lahko pa si tudi pomagaš z ročno metlico za stepanje, penilcem mleka ali ročnim blenderjem. V kolikor boš samo s kuhljo,

bo trajalo malo dlje časa, da se kakav popolnoma stopi in ti ostanejo grudice, kar sicer ni nič narobe.


Ko ga pripravljaš tudi ni odveč kakšna vesela pesem in pred pitjem zahvala ter namera. <3


 Kakav je grenek, ker mu ni dodanega nič sladkorja, tako da to po želji sladkaj.

Ampak imej v mislih, da je grenkoba tudi dobra zate, predvsem za tvoja jetra. 🙂 

Smernice uporabe

Priporočljivo je uživanje ceremonialne doze 1x tedensko in dnevno, kot nadomestek kave.


Cermonialna doza je od 33-42g. Ko boš pil/a takšno dozo, si vzemi vsaj kakšne 3 urce zase. Ali kot sprehod v naravi,

meditacija, pisanje ipd. Jaz najrajši spijem in grem nato v meditacijo, ter nato počnem kar čutim v danem trenutku.

Zame je to navadno karkoli kreativnega (ples, pisanje, risanje, igranje na instrumente ipd.). Vsak pa doživlja drugače,

zato si dovoli prisluhnit in dovoli, da le ta odpre in podpre tvojo srčno čakro. 


Saj vsebuje Teobromin, ki deluje podobno, kot kofein pomni, da ne piješ zvečer, ker boš verjetno težje zaspal/a.

 V kolikor boš pil/a, kot nadomestek kave, je dovolj že 6-15 g.

Stranski učinki kakava

Ker se kakav obredno zaužije v večjih odmerkih, se lahko pri ljudeh pojavijo simptomi, kot so omotica,

prepotene dlani, glavobol ali slabost. V tem primeru se priporoča počitek in pitje veliko vode.

Kakav lahko v nekaterih primerih tudi spodbudi simptome razstrupljanja. Če se to zgodi, vzemi to za blagoslov in

pij veliko vode, ter dovoli telesu, da odpravi vse, kar mu ne ustreza. To bo verjetno še posebej poudarjeno pri

ljudeh, ki uživajo pretežno surovo prehrano ali tistih, ki se postijo. V tem primeru uporabite manjše odmerke.

Ali za koga ni primerno uživanje kakava oz. je priporočljiva manjša količina?

V koliko imaš težave s srcem (aritmija, visok pritisk ipd.), je priporočljivo uživanje le do 20g oz. priporočam,

da postopoma zvišuješ količino, z začetkom s 5g in opazuješ odzive telesa. Teobromin v kakavu znatno poveča srčni utrip in je vazodilatator, ki znižuje arterijski krvni tlak.

Nosečnica in mama, ki doji. Tako kot kava ali pravi čaj je pomembno zmanjšati vnos spodbudne pijače. Teobromin v kakavu, ki je zelo podoben kofeinu, ima spodbuden učinek. Zato se priporoča uporabo manjših odmerkov (npr. največ 26g v ceremonialni dozi). Vendar po drugi strani pa doječim mama v plemenih Majev, celo priporočajo, večkratno uživanje, zaradi vsebnosti mineralov, ki jih skozi mleko nato prejme otrok. Prav tako sem v tem času spremljala in prebrala že več izkušenj nosečnic, ki so uživale normalno ceremonialni kakav med nosečnostjo in so se počutile odlično, sploh tiste, ki so ga spile tik pred porodom, saj jim je magnezij sprostil mišice za lažji porod.

Seveda pa moramo vedeti, da je vsako delo drugačne. Zato predlagam, da preizkusiš sama in vidiš kako se odziva telo in otrok.

V kolikor uživaš antidepresive, priporočajo manjše odmerke ceremonialne doze, saj so nekateri kontraindicirani s tiraminom v kakavu.

Bistvo in vodilo ti naj bo vedno: poslušaj svoje telo, saj je vsako drugačno. Če tvoje telo pravi, da je dobro zate, potem verjetno je.


Za otroke uporabi manj odvisno od otroka in njegove teže. Priporočajo nekje do 8g. Bolje, da s postopnim dodajanjem

in opazuješ njihov odziv, jih vprašaš o počutju. Raziskave so pokazale, da otroci, ki so uživali ustrezno količino kakava,

so bili bolj osredotočeni. Vendar se zavedajte, da v kolikor boste dali preveliko količino, da lahko morda ostanejo dlje časa budni.

Ali kakav vsebuje kofein?

Glavna stimulativna sestavina kakava je teobromin, ki spada v isto družino kot kofein.

Vendar je veliko bolj nežen za nadledvične žleze in živčni sistem. Je tudi bolj alkaliziran.

Za več informacij me lahko kontaktiraš na:

info@vivine.si

051 271 036