Ceremonialni kakav VODA

13.00

Ali želiš izkoristiti svojo čutno in ustvarjalno energijo?
Želiš več spontanost in si zaupati toku življenja?

Izberi to mešanico ceremonialnega kakav in prebudi svojega notranjega umetnika.

 

Kategorija: Oznaka:

Opis

Element vode predstavlja našo kri, naša čustva. Prebuja intuicijo, čuječnost, spontanost, prepustitev življenju. Voda nam pomaga očistiti blokade. To je lahko včasih kot razburkano morje, a ko je prečiščena je ta nežna in čuječa.

Odličen pomočnik pri kakršnim koli umetniškim, ustvarjalnim ali raziskovalnim delom.

Mešanice svetih elementov so bile ustvarjene, da ti pomagajo izkoristiti zdravilne potenciale vsakega od štirih svetih elementov. Z vsako mešanico prejmeš tudi navodila, kako izvesti sveti obred obreda kakava, ter dostop do vodene meditacije, ki vam bo pomagala na poti.

TEŽA: 100g, kar zadostuje za 3x ceremonialno dozo ali 10-12x, kot nadomestek kave.

SESTAVINE: kakav, koriander in maca

POREKLO: Ekvador.

Točno iz kje prihaja, katere družine si lahko ogledaš v kratkem dokumentarnem filmu.

Kako se ceremonialni kakav razlikuje od kakava prahu?

Ceremonial Kakav se že samo genetsko razlikuje od 99% komercialno dostopnega kakava. Poleg genetike namera uporabe tega kakava v obredih in slovesnostih korenito spremeni način ravnanja s kakavom od časa trgatve pa vse do skodelice.

Komercialni kakav iz trgovine je v prahu, kar pomeni, da mu je odvzeto kakavovo maslo, kar predstavlja dejansko 50% kakavovega zrna. To pomeni, da so uničeni številni živi encimi ter zdrave maščob, ki vsebujejo hranilne snovi, katere podpirajo naše prebavo in absorpcijo kakava. Poleg tega pa še večino subtilnih energijskih lastnosti kakava.

Ceremonialni kakav pa ga dobiš v obliki kocke. Ta nastane s fermentacijo ter sušenjem kakavovih zrn (na soncu ali rahlem ognju). Ko je ta še topel mu odstranijo lupino in s kamnom drobijo/mesijo tako dolgo, da dobijo pasto, katero lahko nato poljubno oblikujejo. Torej, nič mu ni bilo dodano in nič odvzeto.

Poleg tega pa se razlikuje tudi sama pridelava sadeža kakava, od sajenja, skrbi za drevo, trgatve in vse do tvoje skodelice. Pri tem je predvsem pomembno, da ljudje, ki sodelujejo pri pripravi tega kakava, so ustrezno plačani in z ljubeznijo opravljajo svoje delo.

Kakav je močna sveta rastlina, ki nam pomaga odpraviti čustvene blokade, ki nam ne služijo več, najde odpuščanje v sebi in drugih ter nam pokaže pot naprej, če smo obtičali ali se bojimo narediti potrebne spremembe v življenju, da bi lahko nadaljevali. Omogoča nam tudi dostop do zataknjenih čustev, pogojev, vzorcev vedenja in odvisnosti, ki so zakopane globoko v nezavednem, in jih sproščamo v varnem in negovalnem okolju.

Saj ima večjo koncentracijo spojin, ki obnavljajo zdravje in spreminjajo zavest, kot so teobromin, serotonin, proantocianin, anandamin, metilksantini, triptofan, feniletilamin in mnoge druge, ki ob zaužitju v telesu povzročijo posebno močan občutek segrevanja srca, kar nam pomaga pri povezovanju s seboj.

Kako se pripravlja?

Ob nakupu kakava prejmeš v paketu zraven vsa navodila in smernice.

Priporočljivo je uživanje ceremonialne doze 1x tedensko in dnevno, kot nadomestek kave.

Cermonialna doza je od 33-42g.

Ko boš pil/a takšno dozo, si vzemi vsaj kakšne 3 urce zase. Ali kot sprehod v naravi, meditacija, pisanje ipd. Jaz najrajši spijem in grem nato v meditacijo, ter nato počnem kar čutim v danem trenutku. Zame je to navadno karkoli kreativnega (ples, pisanje, risanje, igranje na instrumente ipd.). Vsak pa doživlja drugače, zato si dovoli prisluhnit in dovoli, da le ta odpre in podpre tvojo srčno čakro.

Saj vsebuje Teobromin, ki deluje podobno, kot kofein pomni, da ne piješ zvečer, ker boš verjetno težje zaspal/a. V kolikor boš pil/a, kot nadomestek kave, je dovolj že 6-15 g.

Ali za koga ni primerno uživanje ceremonialnega kakava?

V koliko imaš težave s srcem (aritmija, visok pritisk ipd.), je priporočljivo uživanje le do 20g oz. priporočam,

da postopoma zvišuješ količino, z začetkom s 5g in opazuješ odzive telesa. Teobromin v kakavu znatno poveča srčni utrip in je vazodilatator, ki znižuje arterijski krvni tlak.

Nosečnica in mama, ki doji. Tako kot kava ali pravi čaj je pomembno zmanjšati vnos spodbudne pijače. Teobromin v kakavu, ki je zelo podoben kofeinu, ima spodbuden učinek. Zato se priporoča uporabo manjših odmerkov (npr. največ 26g v ceremonialni dozi).

Vendar po drugi strani pa nosečnicam blizu poroda in doječim mama v plemenih Majev, celo priporočajo uživanje kakava, zaradi vsebnosti mineralov. Prav tako sem v tem času spremljala in prebrala že več izkušenj nosečnic, ki so uživale normalno ceremonialni kakav med nosečnostjo in so se počutile odlično, sploh tiste, ki so ga spile tik pred porodom, saj jim je magnezij sprostil mišice za lažji porod.

Seveda pa moramo vedeti, da je vsako delo drugačne. Zato predlagam, da preizkusiš sama in vidiš kako se odziva telo in otrok.

V kolikor uživaš antidepresive, priporočajo manjše odmerke ceremonialne doze, saj so nekateri kontraindicirani s tiraminom v kakavu.

Bistvo in vodilo ti naj bo vedno: poslušaj svoje telo, saj je vsako drugačno. Če tvoje telo pravi, da je dobro zate, potem verjetno je.

Za otroke uporabi manj odvisno od otroka in njegove teže. Priporočajo nekje do 8g. Bolje, da s postopnim dodajanjem in opazuješ njihov odziv, jih vprašaš o počutju. Raziskave so pokazale, da otroci, ki so uživali ustrezno količino kakava, so bili bolj osredotočeni. Vendar se zavedajte, da v kolikor boste dali preveliko količino, da lahko morda ostanejo dlje časa budni.

 

Za več informacij me lahko kontaktiraš na:

info@vivine.si

051 271 036